Ny "husläkare" i Falun

En privat allmänläkarmottagning har slagit upp portarna i Falun. Här berättar läkaren Björn Lindström om verksamheten. 

Läkarmottagningen som har fått namnet Falu Husläkare ligger på Svärdsjögatan.

– Patienterna börjar så småningom upptäcka att jag finns här, berättar Björn som hyr lokal hos Lugnets Fysiocenter.

 

– Det är en helt vanlig allmänläkarmottagning och jag tar emot patienter som söker för allt möjligt, precis som på vårdcentralerna. Det kan gälla högt blodtryck, prickar på huden, urinvägsinfektion, akne, astma m.m.

 

Björn är specialist i allmänmedicin och flyttade till Dalarna för drygt två år sedan efter att senast ha arbetat i Östersund.

En unik möjlighet att ta över ett avtal med regionen dök upp och Björn ville prova på att driva eget. Avtalet innebär att patienterna söker vård på samma villkor vid Falu Husläkare som vid en vårdcentral. Besöksavgiften är samma och högkostnadsskyddet och frikort gäller. Patienter yngre än 20 år samt 85 år och äldre är avgiftsbefriade.

 

Patienterna kan själva boka tid via en webbkalender eller via telefon. Om det behövs kan remiss skickas till röntgen eller för andra utredningar på sjukhuset. Blodprover tas på sjukhusets lab, ett stenkast från mottagningen.

 

Att driva mottagningen själv medför både utmaningar och fördelar enligt Björn.

– Det är mycket arbete som egenföretagare och småbarnsförälder. Men jag kan göra snabba förändringar efter hur behovet ser ut. Jag kan erbjuda korta väntetider, hittills inom en vecka. Jag öppnar redan 07:30 och kan ha kvällsmottagning en dag i veckan.. Jag har fått förfrågan om prickmottagning för hudförändringar och kommer att ha en inom kort.

Det är också möjligt att boka tid för hälsoundersökning, vaccination, intyg till försäkringsbolag eller körkort, friskintyg för resa och idrott. Men eftersom sådant är hälsovård och inte sjukvård så bekostar patienten det själv.


Att starta eget i stället för att arbeta på en vårdcentral var inte självklart.

– På en vårdcentral finns vissa fördelar, t.ex. i form av kollegor. En av fördelarna här är att jag kan erbjuda kontinuitet och lära känna mina patienter bättre.

– Men jag har skickat ut en förfrågan till Faluns vårdcentraler om hur vi kan samarbeta. Jag skulle kunna avlasta dem om de har fullt för dagen eller långa väntetider. Jag arbetar efter samma riktlinjer med samma metoder som de, säger Björn

-Jag hoppas kunna utgöra ett komplement i primärvården.

Fakta Falu Husläkare

Denna annons publicerades i Lokalt i v. 12 2022

Facebook
Twitter
LinkedIn